Provning av Plantation Extrême No.2
Vi hann inte alls med att beställa in den upplaga av Plantation Extrême som släpptes i Sverige 2017. (Den lilla upplagan tog slut på några sekunder…)
Så istället fick vi tillfälle att prova både Plantation Extrême No.2 Fiji och Plantation Extrême No.2 Guyana på Hotell Diplomat på Strandvägen i Stockholm.
Paketeringen av Plantation Extrême No.2 är verkligen charmig – den ger en känsla av “Plantation”, men också en tydlig exklusivitet.
Plantation Extrême No.2 Fiji
Vi började med att prova Plantation Extrême No.2 Fiji. Det är en 16-årig rom från Fiji, som har lagrats på plats på Fiji i 13,5 år på bourbonfat – och sen slutlagrats i Frankrike på cognacfat i 2,5 år. Den ligger på kraftfulla 61,1% – vilket gör sig till känna. Men inte på ett dåligt sätt.
Aromen är pigg och fruktig, med mycket stram vanilj. Den är inte enormt kraftfull, utan det är i smaken som Plantation Extrême No.2 Fiji verkligen spänner musklerna. Det är en mycket komplex smak, som börjar med strikt karaktär av pomerans, ek och peppar. I eftersmaken stormar det in fatkaraktär, vilket ger ett väldigt explosivt avslut.
Plantation Extrême No.2 Guyana
Plantation Extrême No.2 Guyana har väldigt bra tajming i vårt provande – då vi just nu utforskar mycket cask strength från just Guyana. Och trots att vi har blivit lite bortskämda med bra rom den senaste tiden, så lever Plantation Extrême No.2 Guyana upp till förväntningarna. Den är inte bara mycket bra, utan den var även mycket prisvärd när den släpptes i Sverige.
Plantation Extrême No.2 Guyana är lagrad i 18 år – först har den lagrats på 15 år i tropiskt klimat på bourbonfat, för att sen lugna ner sig lite i 3 år på cognacfat i Frankrike. Den kommer ursprungligen från det nu stängda destilleriet Uitvlugt – och närmare bestämt från deras Port Morant pot still.
Plantation Extrême No.2 Guyana kommer på 59,7%; så vissa kommer kanske vilja tillsätta några droppar vatten. Det är inget vi rekommenderar – men vi kan förlåta det. :)
Aromen har fruktiga toner, med citrus – och torkad frukt. I smaken så kompletteras den sen upp med komplexa inslag av melass, vanilj och lite peppar.
Sammanfattning
Vi får ju avsluta med att säga hur uppspelta vi är över de här två. Det är rom som hade gått åt snabbt, så det kanske var lika bra att vi inte fick tag i dem. Så igen – grattis till alla er som fick ta i flaskor av Plantation Extrême No.2.