Beskrivning
Plantation Extrême no.4 Guyana Uitvlugt 1993 är en del av den stora Plantation Extrême-lanseringen 2020. Det var en superhäftig idé med årets Extrême – att släppa åtta olika rom i olika länder. Det har gjort efterfrågan enorm, och vi är väldigt nöjda att vi kunde köpa den här från Belgien. Vi har inte haft möjlighet att prova de rom som släpptes i andra länder (inklusive Sverige), men de låter väldigt lovande. Det var många rom från Jamaica, och därför var vi lite extra nöjda när vi fick tag i den Plantation Extrême som har sitt ursprung i Guyana.
Plantation Extrême no.4 Guyana är destillerad på “Port Mourant double retort pot still” – och har gått igenom en väldigt spännande lagring. Den har först lagrat i tropiskt klimat i 8 år på bourbonfat för att sen gå över till lagring i mildare klimat. Där har den först lagrats i 15,5 år på whiskyfat och sedan i 3,5 år på cognacfat från Maison Ferrand.
Direkt i glaset så visar Plantation Extrême no.4 Guyana att den inte är vilken rom som helst! Aromen är otroligt kraft redan från start, och det är en kryddig och fruktig doft som fyller rummet. När den har fått vila lite i glaset så lugnar de kryddiga tonerna ner sig, och det kommer fram lite mer nötiga söta drag.
Smaken kompletterar sedan mycket snyggt med att också ha stark krydda, torr frukt och mycket fat – på gränsen till att klassas som rökig. Åren på fat har verkligen gjort ett avtryck på smaken – men man känner ändå pigga toner av rom under all fatkaraktär.
Plantation Extrême no.4 Guyana är inte en billig rom, det ska vi vara helt ärligt med. Men en rom från Guyana, från 1993 – från det nedlagda Uitvlugt Distillery går ju inte sätta ett pris på. Vi är mycket nöjda med köpet och ser fram emot att bjuda våra allra största romnörd-vänner på en smakupplevelse utöver det vanliga!
Den kommer inte falla alla i smaken, men vi tycker att den är magisk i all sin “Extrême”. Har du fått tag i en flaska och ska dela med dig – så ta dig tid innan att googla bakgrund om Uitvlugt, Port Mourant och Guyana.
Extra information från Plantation – för den som vill nörda ner sig:
- Fermentation : 1 week
- Distillation : Port Mourant double retort pot still
- Tropical Ageing : 8 years in 200L Bourbon cask,
- Continental Ageing : 15,5 years in Whisky casks, 3,5 years in a 350 Ferrand French oak casks
- Volatile Compounds: 804 g/hL AA
- Esters : 127 g/hL AA
- Dosage : 0 g/L
- Cane sugar caramel E150a (% volume) : Between 0% and 0.1%
Det finns inga recensioner än.