Besök hos Plantation i Cognac, 2018
Att besöka romproducenter och destillerier kräver i de flesta fall en väldigt lång och kostsam resa. Därför har vi har länge försökt få till ett besök hos Plantation i Cognac – och nu har det äntligen blivit av!
Att ta sig till Cognac är lite stökigt – men “den som väntar på nåt gott…”? Från Stockholm var det flyg till Paris och därefter till Bordeaux – för att sen avsluta med en bilresa på ungefär 1,5 timme. Vi reste i en liten grupp på 6 personer – uppdelat på journalister och representater från den svenska distributören. Ska man njuta av god och spännande rom (och annan dryck) så är sällskapet nästan lika viktigt som drycken i sig – och jag kunde inte ha bett om härligare grupp att resa med!
När vi väl var framme på Château de Bonbonnet – där Maison Ferrand har sin bas – så fick vi en väldigt bra presentation av Maison Ferrands historia. Vår guide Jack var väldigt kunnig, och berättade ingående om regionen och de regelverk som gäller – och om hur Maison Ferrand och Alexandre Gabriel jobbar för att jobba fram ny och spännande cognac utan att göra för mycket regelöverträdelser. Vi skulle kunna göra ett långt utlägg om det här, men jag rekommenderar istället att ni läser på själva. Jag lärde mig massor med intressant om Cognac varav mycket som på många sätt gäller även för rom – och framförallt för Plantations rom.
Det viktiga att ta med sig är att Alexandre Gabriel och hans team har ett otroligt djupgående historieintresse – och de forskar väldigt mycket om hur olika drycker har producerats och lagrats över tid. Men nyckeln till deras fina produkter är nog ändå deras stora fokus på “élevage” – som direkt översatt betyder “uppfödning“. Det innebär att att de jobbar väldigt aktivt med hur de lagrar sin dryck. De jobbar med olika typer av (välvårdade) fat i olika träslag – och för att göra det ännu bättre så har de tillgång till olika typer av lagringskällare.
Besök i källarna
Våra första stopp är källarna där de lagrar sin Cognac och rom. Vi besökte deras torra källare, och deras fuktiga källare – som har olika påverkan på drycken som lagras där. Den torra källaren har betonggolv, och fungerar mer som en vanlig modern lagringslokal.
Den fuktiga källaren är en helt annan upplevelse, och det är inte en typ av lagringslokal som vilket rom-märke som helst kan få tillgång till. Den fuktiga källaren har jordstampade golv, och ligger på norrsidan av huset. Kombinationen gör att den håller förhållandevis jämn fuktighet året runt – vilket är perfekt för att hantera fat. Båda källarna är häftiga på sitt sätt – men jag hade gärna myst kvar lite extra länge i den fuktiga källaren.
Vi åker sen (äntligen) vidare till lagringen av Plantation. Härifrån blev det inte så mycket anteckningar – jag hade helt enkelt inte tid. Det kändes som att de hade släppt loss ett barn i en leksaksaffär. Det var så mycket spännande fat på gång där inne – så vi kan alla förvänta oss mycket kul rom från Plantation de kommande åren!
Vi provade 6-7 rom direkt från faten, så all Cask Strength-träning jag har gjort de senaste åren betalade av sig. Mycket av den rom som Plantation jobbar med är fortfarande från Barbados, men det är tydligt att det kommer att bli mer Jamaica de kommande åren också. (Vi återkommer till det senare.)
Plantation experimenterar friskt med olika träslag – bland annat kastanj och amburana (som Cachaca lagras på). Det fanns rom i källaren från många av världens hörn; och det var spännande att se att Plantation verkar börjat kika på Agricole-rom också.
Alexandre Gabriel
Efter besöken i källarna var det dags för oss prata med Alexandre Gabriel. Vi har haft nöjet att träffa honom några gånger tidigare – men det är inget som man kan få nog av. Skulle möjligheten dyka upp på en dryckesmässa – missa inte chansen att lyssna eller prata med honom. Han är inte bara extremt kunnig – han är också väldigt trevlig – och en bra representant för den moderna omvärlden.
Alexandre börjar med att berätta om det arbetet de gör med sina fastigheter i regionen – och att de håller på med en stiftelse med syftet att forska om historiken i Cognac.
Jag har ju ett gaaaanska färgat omdöme, men jag upplever verkligen att Alexandre brinner mest för Plantation av alla sina produkter. Sittningen med Alexandre blev också mycket fokuserad på Plantation – och den stora resa som Plantation har gått igenom – och planerar att gå igenom i framtiden. Bland annat satsar de på att ge Plantation eget utrymme både i Cognac och på Barbados. Vi hoppas såklart att detta kommer att leda till bättre möjlighet att besöka dem – både i Cognac och på Barbados. När de utbyggnaderna kan vara klara är okänt just nu – det är stora investeringar som måste göras.
Plantation har – precis som några andra producenter börjat fundera på metoder att transportera sin rom så miljövänligt som möjligt. Det ska bli spännande att se vad det skulle kunna utmynna i.
Vi pratar en del om Plantations Single Casks. De strävar efter att ha helt nya Single Cask-buteljeringar vid varje release – vilket så klart gör det mer utmanande för varje år! I år släpper de mellan 10 och 14 stycken Single Cask, bland annat ytterligare ett samarbete med Mackmyra! Vi kommer att återkomma om det inom kort!
Mycket av Plantations fokus just nu upplever vi att det ligger på att utforska rom från Jamaica. Vilket vi tycker är väldigt spännande. Alexandre berättar om hans upplevelse vid branden på Long Pond LÄNK (som Plantation nu äger 30% av). Fokus var till en början på att personalen var okej – och sen att få upp verksamheten så snart som möjligt. Den äldre (och mer värdefulla) rommen klarade sig – men en del ung rom brann upp. Men desto värre var det att fermenterings-tankarna brann upp. (De var i trä…) Alexandre var snabb på att kolla alla sina kontakter för att hitta några som skulle kunna återställa utrustningen – och arbetet är tydligen redan igång!
Massa spännande rom
Under resan blev det provning av en massa fantastisk rom – en del direkt från fat – en del ur prov-flaskor – och en del ur färdiga buteljeringar. Jag kommer att lista den lite snabbt; vi hoppas så klart att vi kan återkomma med mer utförlig information i framtiden.
Plantation Barbados 2001 (på fat)
Plantation Jamaica 1996 Long Pond HJC (på fat)
Plantation Trinidad 1989 (på fat)
Plantation Extrême no.3 Jamaica Long Pond 1996 HJC
Plantation Extrême no.3 Jamaica Long Pond 1996 HJC är så supertypisk jamaicans – utan att bli allt för kraftfull! Som alltid så kommer Extrême-duon att bli mycket svår att få tag i. Gillar du jamaicansk rom så är den ett måste.
Plantation Extrême no.3 Jamaica Long Pond 1996 ITP
Plantation Extrême no.3 Jamaica Long Pond 1996 ITP kommer liksom sin syster-rom HJC, bli mycket svår att få tag i. Tillsammans så kommer de bli de en dröm för många romfanatiker.
Plantation Peru 2004
Premium-rom från Peru är generellt lätt att tycka om – och Plantation Peru 2004 är inget undantag. Den är söt, men ändå ganska lätt.
Plantation Xaymaca Special Dry
Plantation Xaymaca Special Dry är en av årets coolaste lanseringar – och vi ska jaga ikapp en flaska så att vi kan ge ett mer utförligt omdöme. Den är – precis som sina Extrême-syskon – en stilstudie i jamaicansk rom.
Plantation Extrême no.2 Fiji 2001
Innan hemfärd
Vi avslutar andra dagen av resan med att prova Maison Ferrands gin – Citadel Gin. Regelverken för Cognac säger att man bara får destillera Cognac under en begränsad tid på året. Så när pannorna inte får användas till Cognac, så passar de på att destillera gin. Gin är väldigt oreglerat – så produktionen är lekfull. Man testar olika udda fat att lagra på, olika smaksättningar och olika blandningar.
Snabbt tillbaka till rommen då; Plantation har väldigt mycket spännande planer för de kommande åren – och det ska bli otroligt spännande att se hur deras deras framtida plats för rom kommer att bli.
Annat än Plantation
Vill ni beställa lite andra produkter som kommer från Maison Ferrand – för att stötta dem så finns det några att välja på: