Skip to main content

Äggtoddy-provning

By 18 december, 2012januari 29th, 2013äggtoddy, Diplomático, El Dorado, Recept, Ron Millonario

Vi gör världens enklaste test av Äggtoddy så här lagom till jul! Äggtoddy har ju med rom att göra, så det är klart att det ska finnas ett recept här på RomRom! Vi använder oss av ett mycket grundläggande recept – och provar med tre olika rom.

Ingredienser

3 cl mörk rom
2 dl mjölk
2 msk strösocker
1 st äggula

Tillagning

Rör äggulor och socker vitt och pösigt. Koka upp mjölken och häll den försiktigt under omrörning över äggsmeten. Smaksätt med rom.

Häll upp i glas, strö lite kakao över toddyn och servera genast.

Äggtoddy

Olika rom i äggtoddyn

Receptet testades med tre olika rom, och så här blev betygen:

Ron Millonario XO

  • Gav en riktigt god smak till toddyn!
  • Får klassas som lite vuxen i smaken – men det ska ju äggtoddy vara!

Betyg: 4 av 5

Diplomático Reserva Exclusiva

  • Ger toddyn en smak av en mix av Baileys och romrussin glass.
  • Det blir väldigt sött men ändå ganska gott, mättar dock ganska snabbt.

Betyg: 3 av 5

El Dorado 15-årig

  • Toddyn blir sträv och smaken av rom tar över.
  • Ingen lyckad kombination, romen är bättre för sig själv.

Betyg: 1 av 5

Äggtoddy

Tips?

Har du några tips på bättre eler mer avancerade recept på Äggtoddy? Lämna dina förslag i kommentarsfältet, så ska vi se till att publicera dem till julen 2013!

6 Comments

  • Marcus skriver:

    Kul med ett recept på äggtoddy, speciellt när ni provade med flera olika rom!
    Jag vill gärna tipsa om ett recept på kall äggtoddy som jag provade häromdagen,
    det är ett amerikanskt recept som är lätt att göra stora satser på så här inför julen:
    http://www.jeffreymorgenthaler.com/2009/egg-nog/
    I receptet står det att man ska använda hälften brandy och hälften spiced rum men
    det går ju såklart att variera till oändligheten med olika spritsorter och likörer som finns tillhands (mörk rom gör sig ypperligt även i kall äggtoddy)
    Jag använde Tegnér & Son VSOP och Havanna Club Anejo Reserva och det blev riktigt bra.
    Eftersom receptet är amerikanskt så är det angivet i OZ (ounce) = 2,9cl.
    God Jul och trevlig fortsättning.

  • Ola skriver:

    Tack för tipset, det blev jättegott! Provade med en Pampero Aniversario då jag tillfälligtvis inte hade en Millonario XO att tillgå… Fungerade utmärkt, till och med på hustrun som inte är någon romentusiast. Betyg 3 av 5.
    God Jul och tack för en väldigt trevlig sida!

  • Martin skriver:

    Heeje :)

    Äntligen något ang äggtoddy, någon man kört i massor utav år nu :)
    Och precis som i testet, en del sorter passar inte i en toddy :/

    Har dock ingen favvis, vad jag kommer ihåg iaf!

    Men Solera i varm choklad vart en höjdare :)

    God Jul på kära RomRom

    :)

  • Martin skriver:

    Heeje :)

    Äntligen något ang äggtoddy, någon man kört i massor utav år nu :)
    Och precis som i testet, en sorter passar inte i en toddy :/

    Har dock ingen favvis, vad jag kommer ihåg iaf!

    Men Solera i varm choklad vart en höjdare :)

    God Jul på kära RomRom

    :)

  • Ola skriver:

    Var får ni alla knasiga idéer ifrån? Jag måste prova snarast! Senast till på fredag skall Ecoägg inhandlas (så slipper man fiskmjölssmaken) och skeden vevas.
    Nog är det en femtonårig El Dorado som är avbildad, inte en tolva?

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.