Skip to main content

Recept på äkta chiliRecept på äkta chili

Det här är en lite enklare variant av receptet för världens bästa chili! Vi har gjort den här chilin ett tiotal gånger, och har på så sätt hittat vissa saker som vi tycker kan ändras. Vad har vi ändrat?

  • Vi har halverat doseringen för att få plats i en normalstor gjutjärnsgryta.
  • Vi har översatt måtten till decliter, liter och matskedar.
  • Vi har anpassat receptet efter vad som går hyfsat lätt att få tag på i Sverige.
  • Vi har uppdaterat till lite mer realistiska tillagningstider.

Det vi ska tillaga är alltså äkta chili!

North Texas Red Chili

Till att börja med vill vi säga att du inte behöver vara så orolig över styrkan! Om du låter chilin koka in och falla isär, så kommer chilismaken framträda utan att vara allt för stark! När du smakar av innan vätskan har kokat in så kommer du kanske bli förfärad över styrkan, men det löser sig till slut!

Att göra chili själv är ganska mycket slit, så bjud gärna in vänner och laga tillsammans! Ladda upp med god öl och kanske några goda rom!
Hur lång tid tar det? Räkna med att tillredandet tar ungefär 1 timme för 2 personer, och att det sedan tar minst 5 timmar att ha klar chili! Så ha inte bråttom, och gör det inte på en vardagskväll!
Den här satsen räcker till ett tiotal personer – och är framför allt anpassad till att precis få plats i en “vanlig stor gjutjärngryta”.
Generellt gällande chilisorterna så kan du ersätta de flesta med chilifrukt med ungefär samma styrka. (Googla styrkorna). Det viktigaste är att du får tag i Chipotle-chili!

Världen bästa chili

Utrustning:

  • En stor gjutjärnsgryta
  • En stekpanna
  • En liten kastrull
  • En sil (gärna)
  • Kniv och skärbräda

Ingredienser till äkta chili:

Grundingredienser:

  • Tre burkar öl (Valfri ljus öl, 1,2-1,5 liter kan behövas)
  • 5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 2,5 kilo högrev, skuret i ca 2-3 centimeter stora tärningar
  • Olja eller annan fett att steka i
  • 2,5 dl mörk oxbuljong. (Alltså inte koncentrerad fond! Använder du fond, läs instruktionerna på flaskan om hur man späder!)

Chili-frukter:

  • 2-3 torkade ancho-chili (De är stora, mörkt brunröda och finns på välsorterade ICA, och specialistaffärer typ Chèz Albert). I nödfall kan de ersättas med en chilipulver
  • 1-2 chipotle-chili (Röd, rökt. Finns konserverade och torkade i specialistaffärer.)
  • 1-2 birdseye-chili (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri)
  • 2 jalapeno-chili (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
  • Valfritt: 1 Habanero-chili. Var försiktig när du rensar den bara – ha gärna plasthandskar på.

Kryddor:

  • 1 matsked oregano
  • 1 matsked spiskummin
  • 1 matsked malda korianderfrön
  • 1,2 dl chilipulver (en hel vanlig kryddförpackning)
  • Salt (behövs inte mycket)

Övriga ingredienser:

  • 1/2 matsked socker
  • 1/2 dl mjöl
  • Lite majsmjöl
  • Ytterligare tillbehör – se slutet av receptet

North Texas Red Chili

Så här gör du:

1. Börja sedan med chilipepparn (chili-frukterna). Rensa bort stjälkar och frön. Koka den chilipepparn som är torkad i 15 minuter under lock i nån liter vatten, ställ sedan åt sidan och låt svalna.

Världens bästa chili

Koka chilipeppar

2. Rensa och hacka den övriga chilipepparn. Ställ åt sidan. Har du jobbat med händerna här så varnar vi verkligen för hanteringen av dem under resten av kvällen/helgen. Chilipeppar är STARKT! Tvätta händerna noga – klippa naglarna kan till och med vara bra! Vi har testat att klia oss i ögon och näsa flera timmar efter tillagning, vilket nästan gav upphov till ett sjukhusbesök.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

3. Fräs vitlöken mjuk. Lägg den i grytan.

4. Tärna köttet i 2-3 cm stora bitar. (Är ni flera, så kan ni sätta igång med det här så snart som möjligt – det tar tid! Tips är att en eller två personer tärnar köttet, och en person steker.

5. Stek köttet. Ta lite i taget och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner de färdiga bitarna i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra. När allt kött är stekt går du vidare till nästa punkt.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

6. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

7. Sila av den blötlagda chilipepparn, men spara vattnet. Finhacka den kokta chilipepparn – tillsätt sedan allt till köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

8. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen [Påminnelse hör att det är utspädd buljong, inte fond!] och öl tills vätskan täcker köttet.

9. Koka upp. Nu är chilin på väg!

10. Rör ner spiskummin, oregano och koriander.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

11. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten. Tillsätt mer öl om vätskan skulle börja ta slut.

12. Fortsätt koka tills köttet faller sönder. Med eller utan lock beroende på hur mycket du vill vakta den. Det brukar ta minst fem timmar tills köttet faller sönder helt.

13. Om chilin är lite lös på slutet – och du inte har tid att låta den sista vätskan koka bort, så kan du reda den på lite majsmjöl.

 

Servering:

Servera chilin med (allt eller något av följande):

  • Naturella majschips
  • Gräddfil eller vispad cremé fraiche
  • Riven ost (inte allt för kryddstark, men inte heller för mjuk och kladdig)
  • Gul lök

Har du följt receptet? Vad tyckte du? Har du några tips på vad man kan lägga till chilin? Kommentera gärna!

104 Comments

  • Mikael H skriver:

    Skärtorsdag och jag och ungarna (vuxna) med familjer kör Texas Chili med Fredags Taco Tema. Nu får de veta vad jag lagar och berättar om 5-6 gånger per år.

  • Patrik skriver:

    Fint recept! Lite tips..

    Är ni 2 så kan person 1 skära och steka kött i gjutjärnspanna och lägga över i stor gryta som står bredvid spisen (jag kör 3-4 cm bitar så går det lite snabbare) medan person 2 hackar vitlök och chili. Person 1 kan då när allt kött är stekt sen ställa grytan på spisen, blanda i kryddblandning/mjöl och efter det hälla på chilivatten/öl plus alla kryddor och låta grytan koka upp. Sen tar person 1 all vitlök som person 2 hackat (jag brukar lägga till ett par charlottenlökar) steker upp och lägger i och gör sen detsamma med all hackad chili. Prep plus få igång grytan tar cirka 30-40 minuter om man gör så här.

    Efter 4 timmar kan man försiktigt bryta isär köttet lite om man hade stora bitar…

    I slutet (30 min kvar) brukar jag dra i lite hackad ansjovis och ngn bit mörk choklad. Umami!

  • Johan skriver:

    Hej, och tack för en bra tolkning av detta super-recept!

    Kan bocka av att detta recept även fungerar ypperligt i tryckkokare (jag testade med min Crockpot Express), på ”Stew”-läget i ca 1h.

    Sen är det bara släppa trycket och reducera ner vätskan med ”Brown/Saute”-läget (low) i ca 30min, medans man förbereder tillbehören!

    Tack!

  • Petteri Lackéus skriver:

    hej

    Nu har jag tillagat denna chili tre gånger på kort tid, Ett stabilt recept och suveränt god chili varje gång.

    Har skruvat upp mängden chili, lite mer i varje ny batch. Den senaste batchen matchade erat recept och mycket riktigt så rundades hettan av och var efter fem timmar het på ett sätt som påminde om strykan i en vällagad indiskt Vindaloo. Väldigt hett och underbart gott.

    Så nu höjer vi trycket ytterligare, imorgon är det påskafton och lamm o ägg har blivit parkerade till förmån för långkok på högrev. Den nya ingrediensen är ett veritabelt monster i styrka och full beredskap gäller – carolina reaper ansluts till det redan tuffa gänget. Om det funkar med reapern så har jag en ny favoritgryta, om inte så spelar det nog ingen roll för alla som åt den brann ändå upp.

    Tack för ett suveränt recept, hälsningar Peppe

  • The Cocky & Fishy Brewer skriver:

    Hej,
    Har gjort detta till vår årliga ölplundring på vår brygglokal de senaste 10 åren. Den har alltid varit uppskattad. Vi brukar köra på 20-25 kg kött till 80-90 personer vilket medför att vi behöver lång tid att få allt i kok men vi gör ett kok på 2-3 timmar på torsdagen och sen kokar på igen (3 timmar) på partyt på lördagen.
    Jag har även i 2 burkar a 3 L med ajvar för att få mera paprika smak.
    Brukar bara bli en liten slatt kvar till dagen efter då vi städar lokalen.

  • Emil skriver:

    Oklart i recepted vilka chili-frukter man förkokar och vilka man bara hackar.

  • RomRom skriver:

    Och återigen har kommentarerna lyckats komma fram på sidan – beklagar problemet!

  • andreas pettersson skriver:

    Körde i 2 dl glögg och 1 dl coca cola. Så gott!

  • Robert L skriver:

    Har väl gjort den här sedan den första gången jag såg den i Expressen på 90-talet. I gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen ger alltid resultat. Testade i någon slags slow cooker jag fick från svärpärona, men det blev inte alls lika bra. Körde i tunngrillen – man får öppna och röra om då och då – förra sommaren och det blev RIKTIGT bra med lite rök i smaken.

    Serverar med riktiga mexicanska majstortillas och mer mex än tex-mex-tillbehör.

  • Bengt Westöö skriver:

    Rätter som ska puttra några timmar brukar fungera riktigt bra i ugnen istället. 2 timmar vid 120 blev bra för chilin.

  • Nobbe skriver:

    Hej
    Är det ngn som testat att köra på beef ribs?

  • Henrik skriver:

    Avkok av revbensspjäll tillför en extra dimension inklusive sötma från barbecuesåsen i buljongen.

  • RomRom skriver:

    Nu går det att kommentera på Chili-receptet igen! :)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.