Att åka och besöka ett romdestilleri lämnar ofta väldigt mycket tomrum i plånboken. Men med Arehucas på Gran Canaria, så blir det ett mycket romligare avstånd än att resa till Västindien. (Ja, vi lämnade felstavningen – det skulle ju vara “rimligare”, men felstavningen blev så bra.)
Arehucas är en ligger i Arucas – på den norra delen av Gran Canaria.
Vi hängde inte helt med i varifrån namnet Arehucas kom från; men grunden är att det finns spanska regelverk som säger att man inte får använda ortsnamn som varumärken. (Om detta bara gällde sprit eller inte missade vi.) Så om det hade varit tillåtet så hade Arehucas säkerligen varit Arucas.
Arehucas ligger fantastiskt fint i utkanten av Arucas, med utsikt över havet. Hela anläggningen känns mycket modern – och det känns som att de har tagit riktning på att bli mycket mer än en stor lokal rom på Kanarieöarna. Mellan raderna låter det som att Arehucas går bra, och de därför har möjlighet att investera mycket i sin verksamhet. De har de senaste åren fokuserat mer och mer på premiumrom, och när vi var där höll de på att bygga ett nytt besökscentrum – med plats för just premiumprovningar. De kunde inte ge något exakt datum när utbyggnaden beräknas vara klar, men förhoppningen var i slutet av 2018.
Arehucas får sina sockerrör från plantage i närheten av destilleriet. De skördar en gång per år – på våren. Då man faktiskt gör sin rom på sockerrör – inte melass alltså – så innebär det att man bara destillerar rom en gång om året – under en kort period. Vilket nästan känns lite trist när man ser deras mycket fina panna…
Under den guidade turen får vi/alla se en video som visar hur moderna Arehucas är i sin produktionsmetodik. De lämnar väldigt lite åt slumpen, och har ett väldigt fokus på renlighet. Så vi tror att de kommer att kunna ha en väldigt konsekvent smakprofil de kommande åren.
På plats på destilleriet har Arehucas många fat på lagring; framförallt på gamla sherryfat; i olika storlekar. Vi besökte Arehucas i november, så det var inte så varmt ute; men det var ändå ganska varmt inne i lagringen; det var inte något svalt källarklimat. Exakt hur det här påverkar lagringsprocessen i just Arehucas fall vet vi inte. De har även en del äldre tunnor som de håller i en separat lagringshall. Det är den rom som kommer att vara Arehucas möjlighet att kliva upp i superpremium i framtiden.
Vi kommer att gå in i mer detalj på Arehucas rom senare – men som med många “regionala rom” så har de ett brett – och i viss mån spretigt utbut. De har sina två drinkrom som såklart dominerar deras profil och deras produktion – som sen ramas in av tre avecs, och ett gäng Ron miel. (Vi återkommer även med provning av några såna.)
Arehucas är ett förhållandevis populärt besöksmål för turister – och under tiden vi är det så kommer en hel del bussar med besökare. Så om du ska till Gran Canaria så finns det inga ursäkter till att missa ett besök på Arehucas. Och har ni varit där tidigare så kan det ju vara värt att hålla ögonen på om de blir klara med den nya provningslokalen!
Det var väldigt prisvärt i shoppen – men vi hade inte möjlighet att direkt jämför det med priserna på flygplatsen. För det var nåt vi också tog med oss – hur kul det var att Arehucas faktiskt stod i fokus på taxfreen på flygplatsen.
Vi avslutar det här inlägget med att tacka Ceasar för en bra och mycket personlig tour. Och tack till Malin och Daniel på Herida för hjälp med bokningen.