A.H. Riise Non Plus Ultra är mycket lättomtyckt – och i år har vi sett den blomma i många forum, kanaler och på mässor. Så nu tycker vi att det är dags för A.H. Riise Non Plus Ultra att hitta in till Sverige på riktigt!
A.H. Riise Non Plus Ultra är en typisk A.H. Riise-rom. Det har väldigt mycket sötma av vanilj och pomerans. Men A.H. Riise Non Plus Ultra har ett ytterligare lager av karaktär, vilket gör att den är vår favorit i deras uppställning.
Hej Romrom,
Tack för er svar.
Tyvärr håller jag ej med med er sätt att se på rom. Så länge det finns bolag/personer som skyddar dessa falska rom kommer rom aldrig nå en status längre än ”the Spirit to have dome dum with”
Det finns ingen Rogue i att addera 40-80+ gram socker i spriten. Tyvärr man blir vara lurad!
Du pratar om Ian Burrell. Ja… han säger precis det du säger dock om du läser mellan raderna så lyfter han upp brands som t ex Appleton och Botran bland många andra. Vad har dessa rom gemensamt. Inget adderad socker. Botran är samma bolag som destillerar Zacapa… undrar varför Ian alltid säger att hans favorit rom från Guatemala är Botran och inte Zacapa.
I ert video där han medverkar i romkryssning får han prova Kill Devil från Thomas Clydesdale. Vad säger han då? Typ … det är den typ av rom jag gillar. Vad står Kill Devil för? Ingen adderad socker. Ingen… you know the drill.
Så… Ian Burrell är ganska klart och tydligt med vad han gillar. Han är helt enkel en super trevlig person som gör det han kan för att säga… jsg gillar inte socker i rom. Ett nr i en flaska skall visa den yngsta rom.
Du pratar om cognac. Jag skulle gärna vilja ha liknande regler. Cognac( om jag inte har fel) har reglerat hur mycket socker du kan addera. Vad xo, vxo osv står för. Mer än halva rom industri som anses ha spansk stil skulle få göra om sina buleteringar om man satte tex max 20g socker per liter.
Du skall veta att för några år sedan innan Systembolaget började testa sockret innehåll i rom var det tabu att prata om det. Ingen trodde på det och alla stora brand som Zacapa och Diplomatico erkände aldrig att det fanns socker el likn i deras sprit. Så… det finns en historik om att ljuga sig fram för att sälja en dålig produkt som premium.
Ni som är den enda och största sida om rom i sverige kan inte undvika att ge information som socker, år, caramell mm. Jag att det finns väldigt mycket mer vi kan prata om. Chill unchillfiltered, Pot columstill, heavy Light, whisky sherry port barrels, first second full etc etc etc.
Om ni kan åtminstone lära folk i sverige att det finns en hel del brands just nu som destillerar en dålig produkt för att sedan addera 80g socker, caramell, säljer det som premium och kallar det AH Rise så har ni gjort ert.
Alla brands som håller på med riktiga rom har ingen chans eftersom folk tror attest går att jämföra t ex Foursquare Zinfandel med Diplomatico Reserva exklusiva. När det ena är en rom och den andra är nästan en likör med 40+gram socker.
Här finns en artikel som ni kan läsa.
Hoppas den smakar.
http://www.gotrum.com/editorials/exclusive-interviews/exclusive-interview-Daniel-Antonio-Nunez-Bascunan/
Enligt drekon.dk har denna rom 80gram adderad socker per liter rom.
Är det inte dags att sluta ge reklam till falska rom. Denna kan inte kallas rom. Man undrar hur detta smakar och ser ut utan socker och caramel adderad.
Dessutom antar jag att den kostar dyr med den super fina flaska mm.
Ni håller på att bli lurade!!!!!!!
Vakna Sverige!
Vi är fan världmästare på whisky och suger på rom. Romrom… ni kan inte undvika längre debatten om:
– Sugar in rum
– Age statement
– Caramel
– Pot still vs Colum still
mm
Hej Cristian,
Det är absolut ingen debatt som vi undviker, men vi anser att det är ett dåligt ämne att ta online – då det inte är så enkelt som det kan framstå som. Och det är ett ämne som det finns mycket nyanser i, och det är ingen som har rätt eller fel. (Inte i dagsläget iaf.)
Rom bär extremt mycket större variationer i historia, kultur och stil än vad annan typ av destillat/sprit gör. Och redan här går åsikterna isär; vissa vill att det ska standardiseras, andra vill att det ska få fortsätta vara ”the rogue spririt”. Här finns det inget rätt eller fel, men det är för mycket personliga åsikter för att det ska lämpa sig i dagens internetklimat. Vill man att rom ska vara reglerat som Cognac? Eller ska det finnas mer utrymmer för innovation? Eller måste rom delas upp i olika produktgrupper – som Cachaça?
Vi har samma ståndpunkt som bland annat Ian Burrell; att det viktiga är att man köper det man själv gillar – och att man vet vad man betalar för. Och lite förenklat; att man inte blir lurad.
Av det du listar, så är det djupa variationer i allt. ”Age” innefattar så otroligt mycket – geografi, typ av tunnor (och bara här blir det ännu fler variationer), storlek på tunnor, klimat, säsongsvariationer, med mera…
I just A.H. Riises rom – så ja, det är säkert i genomsnitt mycket höga sockervärden. Men det har med kultur och tradition att göra. Danmark har, liksom Sverige en vana/vilja att ha söt dricka. Vi har en punchkultur, och i väääääldigt många av våra viner så är det socker tillsatt – för att passa svenska smaklökar.
Non Plus Ultra är absolut inte för den som har en vana av striktare destillat – och den är ligger långt utanför ”standardiseringen av rom”. Men under 2017 har vi sett hur många som verkligen älskar den – och därför tycker vi att den förtjänar en söt plats på vår 2017-lista.