Så här inför jul så kan vi dela några mycket trevliga recept med Zacapa. Recepten är framtagna av Jonas Lagerström från Svenska Kocklandslaget! Sillen och chokladkrämen passar ju så klart också vid andra tillfällen än bara jul!
Vi passar på att påminna er alla att ni måste prova Zacapa 23 tillsammans med lax – det är otroligt fint! Även lax-sushi funkar bra!
Inlagd Zacapasill
- 600g inläggnings sill eller salt sill 1 morot
- 4stk kryddnejlika
- 3stk lagerblad
- 1dl socker
- 1dl ättika
- 3msk vitvinsvinäger
- 2dl vatten
- 1stk rödlök
- dill
- färsk citron
- Zacapa
Koka socker, vatten, ättika, vinäger, morot och kryddor i 5-10min. tillsätt löken och dill. Låt svalna och tillsätt Zacapa. Ställ och bli kylskåpskall.
Skär sillen i bitar, och hyvla citronskalet. Blanda lagen med sill, dill och citronskal. Servera.
Rödkål med smak av gran, öl och Zacapa
- 1⁄2 rödkål
- 1,5dl mörk sirap 1msk granolja
- 33cl öl
- 2dl vatten
- salt
- 8cl Zacapa
Strimla kålen och koka med allt utom Zacapan i ca 40minuter. Smaka upp med romen och värm försiktigt.
Chokladkräm med Zacapa
- 200g manjari choklad
- 2,5dl grädde
- 2 ägg
- 1dl socker
- 5cl Zacapa
Värm grädde, blanda med chokladen till en homogen ganache. Vispa ägg och socker och vänd ner när smeten har kallnat, blanda i Zacapa. Lägg i sprits och vila i kyl över natten. Spritsa i formar.
LYCKA TILL!
Hej!
Blev mycket glad när jag hittade ert recept på Zacapasill. Ungefär hur mycket Zacapa ska jag använda för att sillen ska få en bra smak?
God Jul!
Hej Nicklas,
Jag har höftat lite när jag gjort den – men jag skulle säga ungefär 1 dl.
Lycka till och God Jul!
Kan det passa att göra med rom och lingon?
Intressanta recept- framförallt sillen o chokladkrämen ..
Var finns era fina glas att köpa?
Hur skall romglas helst vara- med eller utan fot?