Vi har inte provat på så mycket matlagning som innehåller rom, så vi var mycket spända inför det här receptet!
Vi förstår att det säkert finns en sub-kultur med ortodoxa Pulled Pork skapare, men vi har valt ett enkelt recept! Men vi tar såklart gärna in alla former av tips och förbättringsförslag.
Det här receptet räcker – beroende på vad ni har för tillbehör – till 4-6 personer.
Men vill ni vara på den säkra sidan, så är det att räkna med 250-300 gram fläskkaré per person. Det kan låta sjukt mycket, men vi har testat två gånger. (Servererar ni med bröd och mycket tillbehör så kanske det inte behövs så mycket – men det är ju trist om det tar slut!)
Vi kommer kanske att revidera det här receptet i framtiden, men här kommer vår senaste version:
Ingredienser (ej tillbehör!)
- 1,2 kg benfri fläskkaré
- Nästan en flaska Sweet Baby Ray’s Barbecue Sauce (Hickory & Brown Sugar). Finns på överraskande många matbutiker. Finns inte den så går det säkert bra med någon annan barbequesås.
- 1,5 dl kryddad rom. Här skulle vi ju kunna skriva hur mycket som helst, men vi kan sammanfatta det som att; ju sötare rom, desto sötare smak på din pulled pork. Vi har provat med Captain Morgan Black Spiced, och Angostura 7.
- 0,5 matsked paprikapulver
- 0,5 matsked vitlökspulver
- 0,5 matsked cayennepeppar
- 1 tesked flingsalt
- 1 tesked svartpeppar (nymald)
- 1 rödlök
- 1 lime
Steg 1 – kan göras dagen innan, eller någon timme innan steg 2
Har du fått en bit fläskkaré med extremt mycket fett kan det vara trevligt att trimma det lite – om du har känsliga middagsgäster. (Det blir gott att ha allt fett kvar, men det kanske inte passar alla.)
Blanda paprikapulver, vitlökspulver, cayennepeppar, salt och peppar i en skål. Gnugga sedan ett jämnt lager av kryddblandningen på fläskkarén.
Lägg den sedan i kylen och låt den vila. Vi valde att låta köttet vila i kylen över natten, men det räcker nog med några timmar egentligen.
Steg 2 – bör sättas igång minst 5,5 timmar innan ni ska äta
Sätt ugnen på 125 grader. Det går alldeles utmärkt att tillaga på plattan på spisen, men vi valde att köra grytan i ugnen istället. Det är enklare, och kräver mindre övervakning.
Hacka rödlöken fint, salta lätt och fräs den tillsammans med mörk rom i några minuter. Tillsätt därefter barbequesåsen. Pressa över lime. Här ges det utrymme att anpassa hur mycket vätska det blir i slutresultatet. Om du “bara” har ett kilo kött, så tycker vi att du kan använda tre fjärdedelar av flaskan istället. (Beroende på hur mycket rom du vågar ha i också.)
På andra försöket så kör vi lite mer rom, mer lime och lite mer salt. Eller, ska vi vara helt ärliga, så körde vi med väldigt mycket mer rom på andra försöket! På andra försöket, så använder vi en icke-kryddad rom, för att se om vi kan begränsa sötman lite också!
Lägg i köttet i såsen, och täck den med sås. I det här läget så ser det inte så spännande ut, men det luktar gott.
Sen är det bara att ställa in det i ugnen på ca 125 grader. Vi plockade ut den efter 4,5 timme ungefär. Då gick det lätt att plocka/riva isär köttet. Det var fortfarande ganska mycket vätska, så efter att vi rivit isär köttet, så lät vi det sjuda på låg värme, för att koka av lite vätska, och ge det strimlade köttet lite tid att suga upp vätska.
Servering
Vi har provat att servera med lite olika tillbehör – här får ni gärna dela med er av era idéer! Vår favorit än så länge är tortillas och vispad crème fraiche. Och lite blandat grönt. Vi återkommer med mer detaljer här – eller så får ni gärna lämna kommentarer, så fyller vi på!
Lycka till!
Hade bjudning förra helgen. Körde med 2.4kg karré och höftade med måtten. Gick åt en halv flarra Kraken men det va det värt. Himmelskt gott vart det och gästerna hade paltkoma resten av kvällen.
Rekommenderas starkt.