Beskrivning
Vi har haft Alta Gamas rom på vårt bord i flera månader, och nu har vi äntligen får tid att prova igenom hela den spännande uppställningen. Innan vi går över till intrycket av deras rom – så är det viktigt att förklara hur Alta Gama Rum fungerar. De fyra rom som ingår i Alta Gama Rum Series No.1 har fokus på tillsättning av socker i rom. Så de har släppt fyra i grunden likadana rom – alla från Guyana, bestående av en blend på rom som har lagrats i mellan 5 och 15 år. Sen har Alta Gama tillsatt socker i olika mängder – tydligt specat på flaskan. Serien består av:
- “Brut Nature” (0 gram/liter tillsatt socker)
- “Extra-Sec” (15 gram/liter tillsatt socker)
- “Sec” (25 gram/liter tillsatt socker)
- “Demi-Sec” (35 gram/liter tillsatt socker)
Dessa kategoriseringar (och namn) kommer från de namn klasserna som Champagne använder. Vilket känns som en bra idé – att använda nåt som är genomarbetat. (Även om det kanske inte är jättevälkänt.)
Nu när det är avklarat så ska vi gå över till provningen av Alta Gama Brut Nature.
Alta Gama Brut Nature är en blend med rom från Guyana – närmare bestämt från Diamond Distillery. Man har tagit rom från destilleriets tre mycket kända pannor: Port Mourant, Enmore och Uitvlugt. Lagringen varierar från 5 år till 15 år, men all lagring har gjorts på Bourbonfat. Och i just Alta Gama Brut Nature har man alltså inte tillsatt något socker alls.
Alta Gama Brut Nature kommer i en klassisk och stilren flaska, och som en serie gör de sig väldigt fint på hyllan.
Direkt när Brut Nature kommer upp i glaset sprider sig en ren och klar arom. Det är typiska Guyana-drag av bränt socker och exotisk frukt. Efter att den har gått vila i glaset ett händer… överraskande lite faktiskt. Lite nya fruktiga toner i aromen kommer fram – men annars är den sig lik genom hela provningen.
Alta Gama Brut Nature har en mycket rak och lite sträv smak. Det finns en liten underliggande sötma, men som förväntat så är den begränsad. Smaken är lagom kryddig, med starka toner av bittermandel och fat. Avslutet är överraskande kraftigt – vilket ger en bra avslutande känsla.
Alta Gama Brut Nature är en god och tydlig rom i sig själv – men ska man få den fulla upplevelsen, så ska man prova alla Alta Gama Rum Series No.1 bredvid varandra.
Vi ger den några ytterligare extra poäng för den härliga konceptet – och för att Alta Gama ligger riktigt bra prismässigt på Rombo.dk.
Officiell information (på engelska):
Alta Gama Rum is suitable for most rum drinkers, whether you prefer dry or sweet rums. The purpose of Alta Gama Rum SERIES NO. 1 is to show what sugar addition can do to a quality rum, and therefore you can find Alta Gama Rum SERIES NO. 1 with and without added sugar. The four different rums in the Alta Gama Rum SERIES NO. 1 contains 0, 15, 25 and 35 grams of cane sugar per liter rum. If you prefer the sweet type of rum, go for the one with 25 or 35 grams of sugar. If you like your rum a bit more dry, you should try our versions with 0 or 15 grams of sugar added. It’s an incredibly good experience to taste all the different editions up against each other, as this gives a good understanding of what the dose of sugar does to a rum.
Some rum producers add sugar to their rums to highlight some flavors in the rum. Others add sugar to hide flavors or critical errors in the distillate. This is the essence of the sugar addiction problem – in some cases the sugar addiction is used in a well-meaning cause and in other cases it is used as smoke and mirrors. At Alta Gama Rum, we are completely open about the addition of sugar to our different rums. Our base blend holds no added sugar and is in itself superbly balanced, with a beautifully integrated alcohol and great taste – an extremely well-composed rum blend. With this blend we demonstrate the basic quality of our rum, and additionally offer versions with a gradually higher sweetness. We do not hide a badly produced product with sugar, we just support an already tasty blend with different sugar levels.
We offer three different versions of Alta Gama Rum, where the added sugar from bottle to bottle plays a bigger and bigger role. We don’t think it’s bad to add sugar to rum, although it is often being criticized by spirits purists. We do not think it’s a problem if you’re honest about the addition – especially in our case when you can taste the starting point of the rum without sugar added, as in the case of Alta Gama Rum Brut Nature.
But why is the addition of sugar in rum considered a big no-no? In the production of the sparkling wine champagne, you add sugar to some of the world’s most expensive and most prestigious wines. You even show the amount of added sugar, called ”dosage”, in the label. The dose is found on the champagne labels, and there are even several dosage terms that divide the sugar levels. It makes sense to inform the consumer about the level of sweetness on the label, and for the same reason, it is also something that we do at Alta Gama Rum.
It is perfectly natural for us to place the sugar content on the label, as it is an incredibly large part of the taste experience. It allows consumers to navigate between our products and helps them find the right rum. In all versions of Alta Gama Rum you will find the dosage mark on the label as well as the exact sugar content in grams per gram. liter rum. We are very proud to be able to do this as one of the first rum bottlers ever.
Det finns inga recensioner än.