Beskrivning
Vi provade By the Dutch Batavia Arrack för första gången på German RumFest i Berlin för… kanske 3 år sen. Och vi har verkligen jobbat hårt med att försöka lära oss att först charmen med By the Dutch Batavia Arrack, men det har inte hänt. När den dök upp i 25 Rums 2019, så försökte vi verkligen igen.
Lite snabb bakgrund. Det är inte solklart om “Batavia Arrack” verkligen är en rom eller inte. Men den är gjord på melass från sockerrör, så vi väljer att kalla den för rom. Skillnaden mot mer vanlig rom är att man tillsätter ris i jäsningsprocessen – vilket är den lokala traditionen på Java i Indonesien – där By the Dutch Batavia Arrack produceras.
Det är säkert en spök-arom, men vi tycker att aromen har drag av stärkelse och överkokt ris. Men det kan ju vara en konstruktion – då det inte borde gå att känna sånt i den färdiga produkten. Annars så både doftar och smakar Batavia Arrack nästan som vilket okänt destillat som helst. Hade det varit lokal sprit från en gård eller nåt liknande så hade den varit ganska bra, men för att vara på export för nästan 600 kronor så tycker vi inte att den blir intressant.
By the Dutch Batavia Arrack KAN nog passa i väldigt bra i vissa typer av drinkar, men i vår testprocess så har vi inte utrymme för att vara allt för kreativa.
Ett plus för By the Dutch Batavia Arrack är att den har en tydlig, spännande och transparent historia. Så vi klistrar in den här rakt av – på engelska:
Our “Batavia Arrack” is a distillate based on 100% sugar-cane molasses, produced exclusively on the island of Java, Indonesia, dated back to the 17th century. It’s comprised of a very specific range of Pot still distillates. It’s the “Rum of Indonesia”. The fermentation process includes the addition of local (red) rice; it is this, which sets it apart from Rum, although the base material is still sugar-cane. Distillation of our Batavia Arrack is carried out using very traditional Pot stills, adopting ancient Chinese distillers’ methods. Our Master Blender created an excellent product, aged in oak barrels up to 8 years, resulting in fantastic rich and deep flavors, lingering on the palate.
Distilling process:
Fermentation of the wash from molasses (sugarcane by-product), water and added local red rice, in wooden vats up to ± 8% abv.
The ready wash is distilled in very old fashioned Pot-stills up to ± 30% abv.
Second distillation in another pot-still up to 60-65% abv.
The Batavia Arrack has been stored and shipped to Amsterdam.
The Batavia Arrack is laid down in large oak casks in Amsterdam.
The Batavia Arrack is blended according to a unique and secret recipe by our master blender and brought back to an abv of 48% abv.
Det finns inga recensioner än.