Beskrivning
Vi har druckit mycket extremt “funky” rom från Jamaica det senaste året. Så Plantation Jamaica 2003 Clarendon MMW framstår som ganska mild. Men det är den egentligen inte. Är du inte van vid rom från Jamaica så kommer den kanske bli lite chockad.
Plantation Jamaica 2003 Clarendon MMW finns i skrivande stund inte tillgänglig för oss i Sverige – och i all ärlighet ska vi säga att vi inte vet om den har varit det – eller om det kommer att bli det. Så köplänken lägger vi till ExcellenceRhum tills vidare.
Jamaica 2003 Clarendon MMW har lagrats i 16 år på Bourbonfat på Jamaica, och sen slutlagrats i ett år på Cognacsfat i Ferrands källare i Frankrike.
Jamaica 2003 Clarendon MMW har en mycket fruktig arom som vaknar upp i glaset direkt. Vi tycker att den har mycket drag mot banan, jäst frukt och gummi. Det ligger ytterst lite vanilj i bakgrunden också, men den är överraskande diskret.
Smaken är förhållandevis mild. Jamaica 2003 Clarendon MMW ligger på 49,5% – vilket inte är så mycket i jämförelse med mycket annan jamaicansk rom som kommer ut just nu. (Mycket kraftig rom från Jamaica har strömmat ut på bred front under 2019 och 2020.) Den har samma fruktigt toner som i aromen, som får ännu mer karaktär genom drag av tjära och peppar.
Vi kan bara säga att Plantation Jamaica 2003 Clarendon MMW är en bra jamaicansk rom. Den är en instegsmodell till att prova bra rom från Jamaica. Om du sen finner att det är din stil så kan du börja utforska mer extrema buteljeringar. Clarendon är en del av Plantation numera, så vi kan hoppas på mycket mer spännande Clarendon-rom i Sverige de kommande åren.
Information från Plantation:
- Fermentation : 2 weeks
- Distillation : Double Retort Vendome Pot Still
- Tropical ageing : 16 years in 200L Bourbon casks
- Continental ageing : 1 year in 350L Ferrand casks
- Esters : 422 g/hL AA
- Volatile substances : 1571 g/hL AA
- Dosage : 0 g/L
- Cane sugar caramel E150a (% vol) : Between 0% and 0.1%
Det finns inga recensioner än.