Beskrivning
Savanna 12 Years Old Single Cask Port Finish var flaggskeppet av de rom från Savanna som släpptes på Systembolaget i oktober 2020. Vi har kallat det för en “modig release”, och den åsikten har vi inte ändrat.
Savanna är från Réunion, och följer mycket av den “franska” traditionen av romskapande. Men de verkar våga experimentera mer än andra regioner. Med det sagt så är just Savanna 12 Years Old Single Cask Port Finish en ganska typisk och stilig Agricole.
Den har haft en lite udda lagringsresa: “Den tappades direkt på ståltank där den fick ligga i 17 månader innan den flyttades till cognacsfat för elva års lagring djupt inne i Savannas tropiska lagerhus. Därefter drogs den om till portvinsfat och placerades i ett fuktigt lager för ett års slutlagring invid den indiska oceanen.” Så den destillerades 2005, lades på fat 2007 och buteljerades 2019.
Savanna 12 Years Old Single Cask Port Finish har en mild arom – trots sin styrka. Den domineras av gräs och äpple. Övergången till smaken är snygg, och de gräsiga tonerna får sällskap av en hel del ek. Vi är överraskade över hur lite karaktär från port-fatet som har satt avtryck.
Savanna 12 Years Old Single Cask Port Finish är en snygg fransk rom – som för tankarna till Martinique – fast med lite mer charm.
Information från producenten:
- Fat: Ex-cognacfat och ex-portfat, fatnummer 967
- Råvara: Sockerrörsjuice
- Jäsning: 36 timmar
- Destillation: Kopparkolonn (Colonne Savalle)
- Sockerhalt: Inget tillsatt socker
- Angels share: Cirka 8 %
- Totalt antal flaskor: 1 401 fl.
- Antal flaskor till Sverige: 118 fl.
Savanna – den Indiska Oceanens rom
Fyllig, smakrik och underbar rom tillverkas numera på många håll i världen, särskilt där det odlas bra sockerrör och tillverkas socker. Sockerrör trivs på de mest avlägsna platser. En sådan är Réunion Island som ligger mitt ute i indiska oceanen cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar utanför Afrikas sydkust. Ön ingår i Maskarenerna och står under fransk flagg. Det var fransmän som koloniserade de obebodda öarna på 1500-talet. Senare blev ögruppen ett fäste för pirater, slavhandel och oroligheter. Länge var Réunion ett viktigt handelscenter och ett hamnfäste för sjöfarten mellan Europa och Orienten, men sedan Suezkanalen tillkom förlorade ön i betydelse. I dag är Réunion omkring 800 000 invånare och basnäringen är sockerproduktion. Lite tillspetsat brukar man säga att Réunion inte är känt för någonting.
Savanna Distillerie byggdes mellan 1948 och 1950 av sockerfabrikören Emile Hugot i staden Saint Paul vid en sockerfabrik i regionen Savanna. Det var inte första destilleriet i distriktet. Redan på 1870-talet vet man att det destillerades rom av sockerrör som odlades på ön. Emile Hugot blev med tiden en betydande sockermagnat. Han skrev åtskilliga böcker om sockerfabrikation, och som sockerhistoriker blev han ett världsnamn i sin bransch. 1992 flyttades destilleriet. Man lät uppföra en större anläggning vid sockerfabriken Bois-Rouge i Saint Paul på nordöstra delen av ön. Där sker numera hela produktionen, från den odling och skörd av sockerrören till destillering och buteljering. Att ett destilleri kontrollerar hela kedjan från planta till flaska är numera ganska ovanligt i romvärlden.
På senare år har Savanna uppmärksammats av romentusiaster som söker efter tillverkare från avlägsna platser, men också för att Savanna producerar rom av synnerligen hög kvalitet. Fabio Rossi från Rum Nation inledde för några år sedan ett samarbete med Savanna. Detta har resulterat i flera buteljeringar som mötts av mycket stort intresse bland romvänner världen över.
Det finns inga recensioner än.