Beskrivning
Savanna 2006 Rhum Grand Arôme Single Cask ex Cognac låter oskyldigt, så vi hade förväntat oss en traditionell Agricole. Men redan i glaset märks en skillnad – den har en lite mörkare ton än förväntat. Men färgen är bara starten på en överraskande upplevelse.
Savanna 2006 Rhum Grand Arôme Single Cask ex Cognac är gjord på melass – som har fått jäsa i 5-6 dagar för att få extra intensiv doft och smak. Sen har den lagrats i 12 år i tropiskt klimat. Det låter ju inte som nåt speciellt märkligt, men resultatet är… hemskt.
Vi försöker låta den vila i glaset, men det hjälper inte. Doften för tankarna till nagellack och rutten frukt. Smaken är lite bättre, men då den har så kraftig doft så går det inte att bortse från. Det var länge sen en rom ställdes åt sidan så här snabbt i våra provningar.
Information från producenten:
- Destillerad: 2006
- Lagd på fat: 2007
- Buteljerad: 2019
- Ålder: 12 år, tropisk lagring på Réunion
- Fat: Ex cognacfat, fatnummer 415
- Råvara: Melass
- Jäsning: 5–6 dagar
- Destillation: Kopparkolonn (Colonne Savalle)
- Sockerhalt: Inget tillsatt socker
- Angels share: Cirka 8 %
- Övrigt: Hög esterhalt, >500g/HLPA
- Totalt antal flaskor: 780 fl.
- Antal flaskor till Sverige: 96 fl.
Savanna – den Indiska Oceanens rom
Fyllig, smakrik och underbar rom tillverkas numera på många håll i världen, särskilt där det odlas bra sockerrör och tillverkas socker. Sockerrör trivs på de mest avlägsna platser. En sådan är Réunion Island som ligger mitt ute i indiska oceanen cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar utanför Afrikas sydkust. Ön ingår i Maskarenerna och står under fransk flagg. Det var fransmän som koloniserade de obebodda öarna på 1500-talet. Senare blev ögruppen ett fäste för pirater, slavhandel och oroligheter. Länge var Réunion ett viktigt handelscenter och ett hamnfäste för sjöfarten mellan Europa och Orienten, men sedan Suezkanalen tillkom förlorade ön i betydelse. I dag är Réunion omkring 800 000 invånare och basnäringen är sockerproduktion. Lite tillspetsat brukar man säga att Réunion inte är känt för någonting.
Savanna Distillerie byggdes mellan 1948 och 1950 av sockerfabrikören Emile Hugot i staden Saint Paul vid en sockerfabrik i regionen Savanna. Det var inte första destilleriet i distriktet. Redan på 1870-talet vet man att det destillerades rom av sockerrör som odlades på ön. Emile Hugot blev med tiden en betydande sockermagnat. Han skrev åtskilliga böcker om sockerfabrikation, och som sockerhistoriker blev han ett världsnamn i sin bransch. 1992 flyttades destilleriet. Man lät uppföra en större anläggning vid sockerfabriken Bois-Rouge i Saint Paul på nordöstra delen av ön. Där sker numera hela produktionen, från den odling och skörd av sockerrören till destillering och buteljering. Att ett destilleri kontrollerar hela kedjan från planta till flaska är numera ganska ovanligt i romvärlden.
På senare år har Savanna uppmärksammats av romentusiaster som söker efter tillverkare från avlägsna platser, men också för att Savanna producerar rom av synnerligen hög kvalitet. Fabio Rossi från Rum Nation inledde för några år sedan ett samarbete med Savanna. Detta har resulterat i flera buteljeringar som mötts av mycket stort intresse bland romvänner världen över.
Det finns inga recensioner än.